lauantai 26. toukokuuta 2018

Laventelia ulkona, laventelia sisällä

 


Minä, vanha hajusteyliherkkätuoksuallergikko, valitsin tämän kesän pihakukkaset vain ja ainoastaan tuoksun perusteella. Tai no joo, vaikutti valintaan kaunis ulkonäkökin, mutta alkusysäyksen antoi ja loppupäätöksen teki tuoksu.

Olen jo pidempään ollut ihastunut tuohon mystiseen, ulkomaan matkoiltakin tuttuun tuoksuun, mutta en ole tiennyt, mistä se on peräisin. Pitkään kestänyt salapoliisityö on tuottanut tulosta ja nyt  tiedän, että se on niinkin yleinen kuin laventelin tuoksu.Niinpä tämän kesän pihakukkaset valikoituivat tuon perhosia ja kimalaisia houkuttelevan tuoksun perusteella. Samalla saanen siedätyshoitoa ylitsepääsemättömään pörripelkooni: mitään niin kamalaa kuin ampiaiset tai mehiläiset ei vaan voi olla! 
 
Tuoksun lisäksi laventeli on myös todella kaunis; lempeän tai voimakkaamman lilanvärinen, hento mutta silti kukka-asetelmissa puolensa pitävä kaveri. Olen ollut vannoutunut koristeheinien, kaktusten, mehikasvien ja ei niin hempeiden -kasvien ystävä, mutta nyt hurahdin täysin simppelin söpöön laventeliin. Samaa värimaailmaa ja eesteettistä silmäniloa  löytyy härmesalviasta ja yrtti-iisosta, joten tottakai näitäkin kaunottaria löytyy tämän kesän kukkaistutuksista.


 Laventelin tuoksuun hurmaantuneena sitä löytyy myös sisätiloista - ja jopa omalta iholta. Compagnie de Provence -tuotteet ovat näkyneet jo pitkään sisustuskuvien rekvisiitoissa ja trenditietoiset ovat löytäneet nämä ihanuudet jo aikoja sitten, mutta minun aikani koitti vasta nyt. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eli kyllä: I'm so in love!Tuoksuvin kesäviikonlopun toivotuksin,

- Mirkka -