keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Habitare tarjosi tänä vuonna jotain uutta


Vuosittainen sisustusalan huipputapahtuma Habitare-messut on saatu pakettiin ja nyt jo odotan ensi vuotta. Normaalia intopinkeämpään odotukseen onkin syynsä. Niin paljon kuin olinkin odottanut tämän syksyn messuja, jäivät ne väliin, kun viirustauti laittoi kapuloita rattaisiin oikein kunnolla. Viimeiseen hetkeen ajattelin, että kyllä minä jotenkin saan kangettua itseni Helsingin leveysasteille, mutta enpä saanut. Periksi oli annettava ja jäätävä kotiin sängyn pohjalle potemaan. Messut ne on ensi vuonnakin, vaikkei se juuri sillä hetkellä mieltä lohduttanutkaan.

Suurin harmituksen kohteeni oli se, että tämä Habitare-vuosi olisi ollut tällaiselle kuopiolaiselle sisustusimmeiselle erityinen. Kuopio ja kuopiolainen design olivat nimittäin hienosti edustettuina messuilla. Kymmenen kuopiolaista design-huippuosaajaa esiintyivät yhteisellä Kuopio Design -osastolla ja toivat näyttävästi esille, mitä Savon sydämessä osataan. 

Itäinen puoli ei ole ollut se kirkkain tähti Suomen sisustuskartalla, mutta nyt Kuopion seutu loistaa - ja kirkkaasti!Kuopiolainen design on tunnetuimpien nimien suhteen kansainvälisesti tunnustettua, mutta kuopiolaisen osaamisen kirjoon mahtuu laaja-alaisesti paljon muutakin oivaltavaa ja rohkeaa suunnittelua sekä muotoilua. Yhteisen osaston myötä oli hienoa huomata, kuinka laaja repertuaari muotoilun, suunnittelun ja sisustamisen -huippuosaajia pieneltä alueelta voikaan löytyä. Ja mikä hienointa; perisuomalainen kateus ei todellakaan kukkinut, vaan osasto saatiin aikaan eri osapuolten yhteisellä tekemisen meiningillä ja kaveria kannustaen. Tuo on sitä hienointa ja aidointa yhteispeliä, joka välittyi varmasti myös messuyleisölle.

Lämmintä yhteishenkeä monen eri alan huippuosaajan yhteisen messuständin suunnittelu ja toteutus tarvitseekin. Kuopio goes Habitare -projektia koordinoi paikallinen Savonia-ammattikorkeakoulu yhdessä Kuopion kaupungin kanssa, eli osaston onnistumisen takana oli iso joukko eri alojen ammattilaisia. Kuopio Design -osaston olivat taidokkaasti suunnitelleet Savonia-ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtuurin opiskelijat. Tulevaisuus on siis savolaisen suunnittelun osalta turvattu, sen nämä opiskelijat todistivat hienosti toteutetulla taidonnäytteellään.


Olin etukäteen ajatellut, että pitäähän oman kaupungin osastosta ehdottomasti blogipostaus pyöräyttää. Oman messuiluni peruuntumisen myötä harmittelin, etten saisi postaustakaan kasaan. Ja juuri kun hätä oli suurin, riensivät nämä ihanat savolaiset designerit apuun ja lupasivat hoitaa kuvauspuolen postaustani varten. Sovimme, että minä kirjoitan tekstin ja saan heidän ottamia kuvia postausta rikastuttamaan. 

Ajatelkaa, miten mahtavaa yhteistyötä tämäkin osoittaa, ihan tulee tippa linssiin! Btw, ihan vaan tarkennuksena, eli tämä postaus ei ole mikään minun ja designereiden yhteistyökuvio, vaan postaus on tehty suoraan sydämestä ja ylpeydestä kotikaupungin osaamista kohtaan - pakkohan se oli päästä teillekin jakamaan! 

Ja kuten tuotekuvista ja osaajista niiden takana näkyy, ständi oli täytetty leppoisan lupsakalla savolaisasenteella.Ja entäs sitten itse designerit? He edustivat laajasti eri huonekalu-, sisustus- ja design -osaamista. Joukossa oli minulle jo aiemmin tuttuja nimiä ja ihmisiä, ja paljon aivan uusia tuttavuuksia. Mukana olivat seuraavat yritykset lyhyine erityisosaamisesittelyineen: 

AH-talotekniikka
Asiakaslähtöistä sähkösuunnittelua, joka tuo tekniikan lähelle ihmistä ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin. Erityisosaaminen on mm. valoefekteissä eli oikea valo oikeaan paikkaan.

Amphion
Yritys vastasi Kuopio Design -yhteisosaston äänentoistosta. Amphion suunnittelee sekä valmistaa kaiuttimia, joiden ominaisuuksia on erittäin tarkka ja puhdas äänentoisto.

Emilia Karenina
Emilia on sisustussuunnittelija, joka suunnittelee myös lastenhuoneen EK for kids -sisustustuotteita sekä muita kalusteita. Emilialla oli Habitaressa mukana hieno uutuustuote Grace No. 1 -baarijakkara (löytyy hänen nettisivujen etusivulta - ihana!).

Ergo-kalusteet
Suunnittelee ja toteuttaa laadukkaat kalusteet ja komponentit erilaisiin tarkoituksiin. Materiaalina esimerkiksi puu tai kestävä Corian-materiaali. Yritys esitteli Habitaressa erityisesti corian-valmistusosaamistaan ja he etsivät messuilta arkkitehteja sekä suunnittelijoita projektikohteisiinsa (vink, vink! arkkitehdit ja suunnittelijat).
Essis by Lasilinkki
Suunnittelee ja valmistaa uniikkeja ja käsityönä valmistettuja  tilaratkaisuja ja tuotteita lasista. Erikoisuutena mm. taito kehittää kiertätyslasista monipuolisia sisustuslasituotteita.

Kuutakoski 
Verhoiluyritys, jonka palveluihin kuuluu mm. kalusteiden suunnittelu ja toteutus, vene- ja autoverhoilu. Verhoiluosaamista siis laidasta laitaan!

MooWoo
Moowoo suunnittelee sekä valmistaa uniikkeja kalusteita. Messuilla oli nähtävillä malliston uusinta uutta PIN-sohva sekä PIN-tuoli, jotka on valmistettu yhteistyössä Kuutakosken kanssa (kalusteet tämän postauksen alussa ja MooWoon etusivulla).

Omniwood
Valmistaa asiakkaiden toiveiden mukaisia rumpuja massiivipuusta; tammi, koivu jne... (kävisi sisustuksellisesti täydellisesti meille! ♥)

Satu Nisu Design Oy
Uniikkeja sisustustekstiilejä 100 %:sena suomalaisena käsityönä. Satun viltit ovat saaneet inspiraationsa Suomen luonnosta ja ne valmistetaan perinteisillä kangaspuilla Kuopiossa. Huom. Satun tuotteita tullaan näkemään Dubain Maailmannäyttelyssä 2020, josta kerron täällä!

Sisustussuunnittelu Tiina Ruotsi
Tiina Ruotsi on pitkän linjan kuopiolainen sisustussuunnittelija, joka oli suunnitellut messuille männystä valmistetun seinäsäilyttimen, jossa yhdistyvät käytännöllisyys sekä esteettinen ulkomuoto.

Koko tämän yhteisprojektin mahdollisti Kuopion kaupunki Savonia ammattikorkeakoulun kanssa.Osaamista löytyi siis sisustussuunnittelusta lasilla rakentamiseen ja sisustamiseen, design-vilteistä verhoiluun, puusepän taidoista kalustesuunnitteluun ja valmistamiseen sekä nykypäivän kaiutin-hifistelyyn. Huh, kunnioitusta herättävän laajasti oli savolainen huippuosaamisen esillä - kuten aiemmin jo sanoinkin: olen todella ylpeä oman kotikaupungin osaamisesta!Ylpein design-terkuin Kuopiosta 

- Mirkka -