tiistai 21. toukokuuta 2019

Makuuhuoneen ilmeen muutos - lakanoilla!
Uusi sängynpääty innoitti testailemaan, mihin makuuhuoneemme taipuu uudella lookillaan. Ja testi tehtiin niinkin yksinkertaisella jutulla kuin lakanoiden vaihdolla. Totean taas miljoonannen kerran, että pienillä jutuilla voi saada suuria aikaan, ja tämä juuri on mm. sisustamisessa se ykkösjuttu. Mielikuvitus vain vähän töihin ja tilan ilmeen voi muuttaa yllättävänkin helposti - ja ennen kaikkea halvasti. Myönnän, että kulutan varmasti keskimääräistä enemmän sisustamiseen, mutta se ei tarkoita, että kodin ilmeen piristämiseen tarvittaisiin aina jotain uutta tai ihmeellistä.
Vaihdoimme pari vuotta sitten kaikki käytössä olleet lakanamme valkoisiin puuvillasatiinisiin lakanoihin. Hankimme lakanoita tuolloin jokaiselle kaksin kappalein, jotta puhtaita lakanoita olisi aina valmiina, kun lakanoidenvaihtopuuska iskee.

Jossain vaiheessa kaipasin valkoisen rinnalle väriä, ja kun elettiin syksyistä aikaa, halusin sänkyynkin ruskan sävyjä. Niinpä hankin H&M:ltä ruosteenruskeat pellavalakanat. Tällä hetkellä vuorottelemme siis valkoisten ja ruosteisten lakanoiden kesken. Valkoiset näyttävät aina niin houkuttelevan raikkailta ja pehmeiltä, mutta kun haluaa pentä särmää makuuhuoneeseen, niin silloin on ruosteisten pellavaisten vuoro. Lakanoita vaihtamalla koko huoneen ilme muuttuu kertarysäyksellä. Ruoste tuo lämmintä hyggefiilistä ja valkoinen taas on se raikkaista raikkain, puhtaista puhtain - täydellinen kevät- ja kesä-ajan vuodevaate. 
Pääpointtina lakanavarastomme vaihdossa oli se, että halusimme päivittää vanhat kuviolliset lakanat yksivärisiin. Tämä mm. sen vuoksi, ettei meillä ole pitkilleen ollut päiväpeittoa, vaan lakanat ovat esillä myös päiväsaikaan. 

Yksivärisillä lakanoilla saa huoneeseen siistimmän ja huolitellumman ilmeen, kuin monivärisillä ja suurikuvioisilla petivaatteilla. Tämä on tietty henkilökohtainen mielipiteeni ja ymmärrän senkin, jos joku tykkää sisustaa makuuhuoneensa vaikka virkistävillä sirkuksen väreillä. Makuja on monia, mutta meillä rauhoitutaan parhaiten seesteisissä sävyissä, rauhallisissa materiaaleissa ja pelkistetyissä pinnoissa.


Lakanoita vaihtaessani olen huomannut, että valkoinen luo tilaan yleistä avaruutta; yhdet mitättömät lakanat tuovat heti lisäneliöitä huoneeseen. Uskonpa, että kun nyt vaihdoin ruosteiset valkoisiin lakanoihin, pysyttelen tässä valkoisessa linjassa hamaan syksyyn saakka. Raikas valkoinen vaan kuuluu kevääseen ja kesään, ja syksyllä kaipaa lämpimiä värejä ympärilleen. 

Lakanoiden vaihdon myötä huoneessa voi vaihtua myös koriste-esine jos toinenkin. Kun lakanoiden väri ja materiaali vaikuttavat huoneessa niin voimakkaasti yleiseen tunnelmaan, on luonnollista, että koristeetkin voivat vaihtua värimaailman muutoksen myötä. Kierrätystä parhaimmillaan, kun kaapissa lepuutelleet koristeet pääsevät taas päätehtäväänsä. Tämä on taas kerran hyvä esimerkki siitä, kuinka pienet tekevät suuria.


Ja jottei kuulosteta liian kuuliaiselta kulutuksen vastustajalta, niin uuden hankkimisesta puheen ollen... Olen jo pitkään haaveillut hiekansävyisistä pellavalakanoista... Pitäisikö sellaiset ihan oikeasti hankkia? Syksyyn on nimittäin aikasen pitkä aika ja puhkihan nuo meidän valkoiset lakanat ehti siinä ajassa kulua...hih hih... 

Mitä olet mieltä; pitäisikö?

Vaihtelu virkistää -terkuin

- Mirkka -