tiistai 27. marraskuuta 2018

Ristiriitaiset Black Friday -aatoksetOdotin Black Fridayta lapsenomaisella innolla. Ostoslistalla ei tosin ollut mitään, mitä olisin haukkana metsästänyt, mutta silti kiinnostus tarjouksia kohtaan heräsi. Ainahan on mahdollisuus, että vastaan tulisi jotain, mitä oikeasti haluaa - ja (muka) todellakin tarvitsee.

Toisaalta taas omatunto soimasi tästä yleisen kulutushysterian herättämästä päivästä. Tunnen kaupallisia juhla- ym. päiviä kohtaan muutenkin pientä vastenmielisyyttä ja tämähän ei ollut yhtään mitään muuta. Black Fridayn ostohysterian lietsominen on muuttunut niin voimakkaaksi, että pieni ihminen voi melkein tuntea piston sydämessään, jos ei tee yhtään "fiksun edullista ostosta".Jo Black Friday -etkot olivat kiivaat ja kun itse perjantaihin päästiin, niin aloin olemaan enemmänkin ärsyyntynyt kuin kiitollinen joka puolelta pursuavista tarjouksista. Puhelin pimputteli taukoamatta tarjousviesteistä ja sähköposti täyttyi mainoskirjeistä. Tuossa vaiheessa ei enää olisi voinut vähempää kiinnostaa lähteä shoppailukierrokselle. Ajatuskin ihmismassoista ja vallitsevista kyynärpäätaktiikoista ahdisti. Vaihtoehtona olisi tietty ollut nettishoppailu, mutta enää sekään ei houkutellut - liika vaan on liikaa.

Myönnän, että seurasin mielenkiintoisimpien yritysten lähettämiä viestejä ja tarjouslinkkejä, mutta mitään "pakko saada" ei tullut vastaan. Onneksi. Nuorempana olin alttiimpi heräteostoksille, mutta nykyisin hankintoja harkitaan tarkkaan. Ja jos oikeasti haluan jotain, olen valmis säästämään siihen vaikka pidempäänkin ja hankin tuotteen, kun säästöt on kasassa. En toki laittaisi pahakseni, jos siihen saumaan sattuisi osumaan Black Friday tai jokin muu superhyper-alennussesonki. Mutta nyt ei ollut intohimoja tai tarpeita ostaa mitään, ei vaikka olisi saanut miten ha-la-val-la.


Black Friday paisui Black Weekendiksi, Black Weekiksi ja jatkui seuraavan viikon puolella vielä Cyber Mondayna. HUH sanon minä! Mutta arvaa kuka on ylpeä itsestään, eikä hurahtanut yhteenkään tarjoukseen? Arvaa. Hih.

Ristiriitaiset tunnelmat siis. Toisaalta on hienoa, että kuluttajille tarjotaan tuotteita järkevämpään hintaan ja tehdään mahdolliseksi hankkia jotain, mihin ei normihinnoilla pystyisi. Mutta silti. 

Black Friday ei taida olla ihan minun juttu, mutta hei: Eihän sen tarvitsekaan!

- Mirkka -Ps. Tällä vuodatuksella ei ole tarkoitus syyllistää ketään, joka on tehnyt hienoja löytöjä perjantaina, päinvastoin; hieno juttu, jos löysit edullisesti! Piti vaan päästellä vähän omia hysteriahöyryjä ilmoille. ;)