torstai 31. tammikuuta 2019

Toivepostaus ja DIY-vinkki: Olohuoneen peilirivin valaistus

 

Sohvaseinämme peilirivi ja ennen kaikkea sen valaistus on herättänyt kovasti kiinnostusta, joten kerron peilien ja valaisimien taustoja sekä kuinka kyseinen kompinaatio käytännössä toimii. 

Seinäpeilit on hankittu muutamia vuosia sitten Lahden Kärkkäiseltä. Peilit olivat kaikin puolin niin passelit, että ne lähtivät mukaan vaikka välimatkaa Lahdella ja Kuopiolla on jonkin verran. Taidettiinpa koukata vielä Helsinginkin kautta, ennen kuin auton nokka osoitti kotiosoitetta Kuopiossa. Kun peilejä piti hankkia kolme kappaletta, oli hinta ulkonäön lisäksi suuressa asemassa. En tarkalleen muista paljonko nämä maksoivat, mutta paljoa se ei ollut. Muistelen, että hinta oli noin parinkympin luokkaa per peili - ei siis paha.

Peilit olivat just eikä melkein täydellisen kokoiset sohvan päälle ripustettaviksi. Peilien hankkimisen jälkeen sohvakin on jo vaihtunut, mutta peilirivi on onneksi silti sopivankokoinen, eikä peilien korkeutta tai välejä tarvinnut muuttaa uuden sohvan myötä. Kehykset on maalattu hopealla, joka sointuu hyvin taustaseinän harmaaseen sävyyn. Aina silloin tällöin olen miettinyt pitäisikö ne maalata samalla värillä kuin seinäkin... Olen kovasti tykästynyt siihen, että seinää vasten oleva huonekalu (esim. hylly, yöpöytä) tai muu sisustuselementti on samaa väriä kuin taustaseinä.  

Maalaisinko? En tiedä. En taida viitsiä. Näin on varmaan ihan ok.


Seinävalaisimet ovat tummanharmaat IKEAn HEKTAR -seinä-/nipistinvalaisimet. Halusin valaisimien uppoavan väriltään seinään ja sointuvan peilinkarmeihin, joten maalasin ne hopeisella pienoisvärimaalilla kauttaaltaan pari kertaa. Maalaustekniikkana käytin "tuprutusta", eli pienellä pesusienen palasella painellen väriä maalattavaan pintaan. Olisiko virallinen termi "tuprutustekniikka", hih.  Sen jälkeen lisäsin varovasti mm. reunoihin messinginväriä kuluneisuutta ja rustiikkista ilmettä luomaan. Valaisimista tuli elävämmät, kun niihin käytti kahta hopeanhohtoista väriä; pohja vaaleammalla ja viimeistely tummemmalla. 

Valaisimet on kiinnitetty IKEAn EKBY VALTER - hyllynkannattimiin, jotka on maalattu samoilla väreillä kuin valaisimetkin. Valaisimilla oli hintaa 14,99 euroa kipaleelta ja kannattimilla 3 €/kpl. Päälle pienoismalliväripurkit Prismasta, joten hinnan kiroissa tämä valaisinrivi ei todellakaan ollut.

Valaisimet ovat normaalilla sähköjohdolla varustettuja, joten johtoja ei saanut upotettua ja piilotettua nätisti seinän sisälle. Nyt ne kulkevat peilien takana sohvan alle, jossa on moniosainen jatkojohto ja siihen on asennettu kaukosäädin. Kaukosäätimen ansiosta käyttö helpottuu, kun yhtä nappia painamalla saa valon kaikkiin kolmeen valaisimeen. Johdot kurkistavat peilien alareunasta, mutta tämä ei menoa haittaa. Valaisimien asennus on samaa luokkaa kuin maalipintakin; ei liian fiiniä tai turhan täydellistä, eli just hyvä!  
     

Ilahduttavan moni on ollut kiinnostunut ja tiedustellut, miten valo heijastuu peilien kautta ja vastaus on: tunnelmallisesti. Valon voimakkuus on juuri sopiva tuohon paikkaan ja tarkoitukseen. Niinpä seinävalaisimet ovatkin todella kovassa käytössä kodissamme. 

Jos keskellä päivää tarvitsee lisävaloa, on tämä valaisinrivi ensimmäinen, jonka sytytän. Ja vastaavasti illalla nämä kolme valaisinta takaavat niin täydellisen tunnelman, ettei edes kynttilöitä kaivata.

Tämä peilikollaasi-valaisinrivi -sisustustuunaukseni tehtiin aikoinaan estetiikka edellä, eli pääpainopiste oli sillä, miltä kokonaisuus tulee näyttämään ja miten se käy kyseiseen tilaan. Iloisena lisäbonuksena saimme tällaisia valo- ja migreeniherkkiä silmiä miellyttävän valonlähteen, joka ei valaise liikaa, eikä liian vähän, vaan juuri sopivasti. Ja peilien ansiosta tunnelmallinen valo vielä tuplaantuu, joten kotoisa hyggetunnelma on taattu - varsinkin iltaisin.


Oli todella hienoa huomata, että jokin oman kodin sisustusratkaisu kiinnostaa niin monia! Laittakaa ihmeessä viestiä ja kysymyksiä tulemaan, jos haluatte tietää lisää jostain sisustusvalinnastani.

Mikä onkaan ihanampaa kuin jakaa hyvää 
sisustusideoiden ja -inspiraation muodossa!

 Kaikkea superhyperkivaa sinne linjojen toiseen päähän!

- Mirkka -