Meillä on, tai siis oli, eteisessä mustanruskea IKEAn BESTÅ -kaappi. En koskaan oikein pitänyt tuosta väristä, mutta se oli tarjolla olleista väreistä lähinnä kotimme väripalettia. Onhan kotimme vallitsevina väreinä musta ja ruskea, joten hyvinhän tuo väri kävi kokonaisuuteen. Olen kuitenkin jo pitkään haaveillut kaapin maalaamisesta, mutta itse maalausurakka ei ole jaksanut kiinnostaa. Kun takana oli viisi lomaviikkoa, niin pienoinen mielenkiinto moiseen hommaan alkoi nostaa päätään. Ja kun orastavakin innostus iskee, niin silloin pitää samantien suunnata maalikauppaan ja on ryhdyttävä heti hommaan.
Olen tosiaan hautonut maalausurakkaa jo useamman kuukauden ja koko ajan olen ollut sitä mieltä, että kaappi maalataan taustaseinän mattasävyisellä Tikkurilan Y500:llä (Takorauta). Jos saisin valita seinän ja kaapin värin täysin uudestaan, voisi valinta mennä vaaleampiin mudan tai greigen suuntaan, mutta kuten totesin, suurempi maalausurakka ei oikein jaksa kiinnostaa, eikä tulisi mielenkään aloittaa seinien värinvaihtoprojektia. Jos nimittäin eteisen seinänpätkä vaihtaisi väriä, pitäisi yhtenäisen ilmeen vuoksi samaa väriä jatkaa keittiö-olohuone -akselillekin, jossa mm. keittiösaareke on maalattu tällä Takorauta-värillä. Näin ollen pysyteltiin nykyisessä seinävärissä ja seinän+kaapin sävy sävyyn -metodilla luotiin yhteneväinen ilme pieneen eteistilaan.
Tämä sävy sävyyn -sisustustyyli voisi varmaankin olla tunnusmerkkini sisustamisessa, koska käytän sitä tosi paljon. IG- ja blogiseuraajani ovat voineet huomatakin tämän mielikuvituksen puutteen värivalinnoissani, mutta minun sisustussilmäni tykkää siitä, että suuria pintoja vedetään samalla värillä. Tästä hyvänä esimerkkinä keväällä tehty DIY-sängynpäätymme, jossa sängynpääty maalattiin taustaseinään uppoavaksi. Kontrastia toki pitää olla ja sitä luodaan eri sävyisillä detaljeilla, kuten tällä kertaa viljanväreillä. Kun seinä ja kaappi ovat samaa väriä, kaivattua elävyyttä saatiin myös betoninharmaalla Doorien tasolla, josta löytyy myös aiempaa postausta täältä.
Maalausprosessi oli yllättävän kivuton ja tasaista jälkeä syntyi helposti. Otan maalatessa yleensä paineita tasaisen lopputuloksen saamisesta, mutta siihenkin on onneksi löytynyt käytännön kautta oiva apukeino. Kun käyttää mattamaalia ei epätasaisuudet näy läheskään niin helposti! Jos meillä siis käytetään paljon mattaisia maalipintoja, ei se välttämättä johdu vallitsevista sisustustrendeistä, vaan vain ja ainoastaan ontuvasta maalaustaidosta.
Ja sitten siihen itse projektiin. Ensimmäisenä pyyhin kaapin maalattavat pinnat pelkällä vedellä kostutetulla liinalla. Tämän jälkeen maalasin pinnat tartuntamaalilla, jonka annoin kuivua vajaan vuorokauden. Sitten ensimmäinen varsinainen maalipinta, joka ei vielä tuonut täyttä peittävyyttä, koska tartuntamaali oli valkoinen ja hohti helposti harmaan alta. Seuraavana päivänä vielä toinen maalikerros ja sillä saatiin jo peittävä ja tasainen lopputulos. Olin varautunut valumiin ja muihin epätasaisuuksiin, mutta yllätyksekseni niitä ei tullut - kaappi oli tällä valmis. Vai olisiko tasaisuuden salaisuus voinutkin olla se, että maalaus tehtiin Harmony-sisustusmaalilla, joka on tarkoitettu seiniin ja kattoihin, ei siis kalusteisiin. Maalipurkki oli jäänyt seinän maalamisesta, joten käytimme ensin purkin jämät ennen kuin haimme lisää maalia kaupasta. Niinpä urakka ei mennyt ihan virallisten maalausoppien mukaan, mutta väliäkö tuolla; lopputulos on minun silmääni täydellinen.
Harmaa värimaailma pienellä viljansävyisellä twistillä näyttää tällä hetkellä hyvältä sisustussilmääni. Ja jos maku sattuu muuttumaan, niin onneksi maalikauppa ei ole kaukana...