tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulupöydän harjoituskattaus


Iik, joulu on jo ihan ovella! Niinpä on taas joulupöydän kattausharjoituksen aika. Kattaus poikkeaa joka vuosi hieman edellisestä, mutta pari viimeistä vuotta jouluherkkuja on nautittu sinivoittoisen kattauksen äärellä. Kaikki lähti siitä, kun ihastuin palamattomasti petroolinsiniseen ja samalla sain vision, että joulupöytämme tulee olemaan voimakkaan mausteisen sävyinen.

Olen nykysin melko rento joulun valmistelija, mutta joulupöytä on asia, jonka kattausta mietin hyvissä ajoin. Parina viime talvena olen jopa harjoitellut kattausta etukäteen, aivan kuten nytkin. Toisaalta, kattaisin pöydän vaikka unissani, niin selvät sävelet verkkokalvoille on iskostunut siitä, miten haluan sen toteuttaa. Mutta kun kattaminen on niin mukavaa, niin pitihän se toteuttaa ihan käytännössäkin. Samalla sain räpsäistyä muutaman kuvan, joten nekin on nyt valmiiksi otettuina, jos jouluna ei kinkun himoissaan malta ottaa kameraa käteen.


Vision toteutus alkoi H&M:n petroolinsinisten pellavalautasliinojen ja sinimustien kruunukynttilöiden hankinnalla. Seuraavana vuonna kattaus täydentyi IKEAn FÄRGRIK-astiaston tumman turkooseilla lautasilla ja hyväksi havaituilla H&M:n, tällä kertaa havunvihreillä, pellavaisilla lautasliinoilla. Pöytään ei siis kaivata kovinkaan montaa sisustuselementtiä, jotta haluttu lopputulos onnistuu.

Parasta tässä kattauksessa taitaa olla se, että samaa värimaailmaa voi käyttää ympäri vuoden. Pienillä yksityiskohdilla kattauksesta saa jouluun, juhannukseen tai vaikkapa vappuun sopivan. Toimii muuten hyvin myös tex mex -kattauksissa! Nämä IKEAn tumman turkoosit lautaset ovatkin olleet kovassa käytössä. Kun astiasto on pelkistetty, saa pienellä stailauksella tunnelman ja tyylin muuttumaan hetkessä. Tosi helppoa & erittäin edullista!

Kuvista huomaa hyvin, mitä taikaa kynttilänvalo saakaan aikaiseksi. Kynttilät tuovat heti juhlavan tunnelman, eli ihmeempiä koristeita ei kattaukseen edes tarvita. Voimakkaat värit, kristallin loiste ja lepattavat kynttilänliekit mustalla taustalla luovat täydellisen tunnelman.


Kuvaushetkellä joulukukan virkaa hoiti kesällä poimitut kuivatut heinät, jotka kävivät hyvin yhteen juuttinaruisten servettirenkaiden ja pähkinöiden kanssa. Lämpimät oljen sävyt toivat sopivaa kontrastia muutoin tummanpuhuvaan kattaukseen. Kuivat heinät toimivat muuten yllättävän hyvin joulukattauksessa, mutta H-hetkellä haluan pöytään aitoa vihreää eli kuusen- tai männynoksia. Niitä voi puolihuolimattomasti ripotella kynttilänjalkojen lomaan tai asettaa havunoksan pätkät lautasliina-asetelmiin. 

Murretun sinisen sävyt ja metsän vihreät värit ovat näyttävä parivaljakko. Ja vaikkei ne ihan perinteisimpiä joulun värejä olekaan, niin ne käyvät hienosti juhlapöytään. Olipa kattauksen värivalinnat mitkä tahansa, niin mielestäni on tärkeää, että joulupöytä tarjoaa elämyksiä jokaiselle aistille - myös niille esteettisille.

Tunnelmallista joulun odotusta!

- Mirkka -