tiistai 8. tammikuuta 2019

Sänky ilman päiväpeittoa


Meidän sängyissä ei käytetä nykyisin päiväpeittoja. Vuosien varrella päiväpeitot ovat koko ajan keventyneet - ja hupsista heijaa - nyt niitä ei ole ollenkaan. Samalla lakanoihin ja muihin vuodevaatteisiin on tullut kiinnitettyä enemmän huomiota ja ne ovatkin päivittyneet pelkistetympään tyyliin. 

Muutos päiväpeitottomaan elämään ei käynyt hetkessä, vaan pikku hiljaa vuosien varrella. Olin jo pitkään haaveillut hotellimaisista valkoisista lakanoista ja pitkän etsiskelyn jälkeen löysin täydelliset. Kaiken kukkuraksi puuvillasatiiniset, jotka tuntuvat ylellisen pehmeältä, eli aivan täydelliset hotellitunnelman luojat! Reilu vuosi sitten kerroinkin blogissa näistä uusista valkoisista lakanoista. Hankimme kaikkiin sänkyihin (siis kokonaiseen kahteen sellaiseeen) kaksin kappalein Finlaysonin Elegia -pussilakanat ja tyynyliinat. Kaksin kappalein siksi, että aina on puhtaat lakanat odottamassa ja tyyli pysyy koko ajan puhtaan pelkistettynä ja raikkaan valkoisena.

Kuviollisia lakanoita meillä ei enää käytetetä, ja vanhat lakanat palvelevat nykyisin marokkolaisen nahkapouffin täytteenä tai kierrätyksen kautta uusissa pedeissä.


Viime syksynä repäisin ja hankin parisänkyymme ruosteenväriset pellavalakanat. Kun värinkaipuu iskee, vaihdan valkoiset lakanat ruosteisiin ja huoneen fiilis muuttuu hetkessä. Kuviottomalla kuosilla mennään ruosteistenkin pellavalakanoiden suhteen, joten mihin me enää päiväpeittoa tarvitsisimmekaan? Yksivärisillä lakanoilla saa aikaan siistin petauksen ja samalla vuodevaatteet pääsevät hengittämään päivän aikana.

Toki yksivärisyys kaipaa pientä piristystä ja sitä tuovat eri väriset koristetyynyt ja torkkupeitto. Eikä pidä unohtaa nukkumatyynyjä. Laitan niihin usein eriväriset tyynyliinat kuin peittojen pussilakanat ovat, joten ne tuovat kivasti kontrastia kokonaisuuteen. Kuvien petaus syntyy siis simppelisti käytössä olleista petivaatteista, torkkupeitosta ja koristetyynyistä.


Oma haasteensa minulla on saada petauksesta rennon rempseä ja hulvattoman huoleton. On huomattavasti helpompaa vetäistä peitto viivasuoraan ja asetella tyynyt siistiin riviin. Kun olimme mukana Suomen kaunein koti -ohjelmassa, muistan kuinka Hanna Sumari kommentoi, että hänen tekisi mieli hieman sotkea sängyllä järjestyksessä olleita sisustustyynyjä. Ymmärrän oikein hyvin, niin minunkin tekisi! 

Muistan myös, kun sisustussuunnittelija-opinnoissa opettajamme Laura Seppänen kertoi, kuinka jossain kuvauksissa aikaa oli tuhraantunut torkkupeiton "huolettomaan" asetteluun sängyn reunalle. Ymmärrän tämänkin erittäin hyvin!


Mutta kun on syntynyt millivilleksi järjestyksen suhteen, niin on ollut aikamoinen savotta muuttua sisustuksen suhteen Hulda Huolettomaksi. Onneksi harjoitus yleensä tekee mestarin ja kuten kuvatkin osoittavat, niin ehkä pientä kehityskelpoisuutta voi olla havaittavissa. Ehkä.


Rennon rempsein ja hulvattoman huolettomin terkuin

- Mirkka -